about

Boudyn Photography is Boudijn Uythof. Een creatief denker met oog voor details.

Voor Boudijn Uythof effenden de jaren negentig de weg naar de digitale fotografie. Onder meer door diverse innovatieve functies in de ICT (informatie en communicatie technologie) en talrijke reizen alwaar nog prachtige analoge foto’s van aanwezig zijn in zijn portfolio. 

Met gebruik van zijn ervaring als schilder in vormen, kleuren en composities ontwikkelde hij zich als autodidact tot straatfotograaf. Met interesse voor spanningsvelden tussen mensen in de publieke ruimte. Met zijn digitale camera registreerde hij de wisselwerking tussen fotograaf en gefotografeerde, de contrasten tussen dag en nacht en tussen licht en donker. 

Zijn werk is vastgelegd in zijn portfolio. Onder meer in de portfolio: “The Vanishing Eyes of Venice”, “Canal Parade”, “Faceless Women” en “Ten Shades of White”. Sinds 1960 is hij gevestigd in Amsterdam aan de Kromme Waal 31, 1011 BV Amsterdam. 

Tijdens een expositie in 2014 werd de nadruk gelegd op “Ten Shades of White”. De foto’s vestigden de aandacht op het bewolkte universum van Griekenland tot de Noordkaap. De camera legde zwervende luchten en de hoge lichten van wolkenranden vast. Van een lichte schemering in talrijke tinten wit tot stormachtige luchten in imposante landschappen. Wolkenluchten en landschappen werden tegenover elkaar gezet, waarbij het spanningsveld een schok van herkenning gaf.

In Faceless Women: Legs & Bags ging het om de vrouwelijke identiteit en creativiteit op straat. Speciaal de confrontatie op straat tussen mensen, benen, tassen, schoenen, fietsen, kinderwagens, werd indringend in beeld gebracht. Tegelijkertijd werd in de foto’s afstand genomen van de dwingende “Face & Smile Recognition” van de digitale camera. Dit leidde in 2014 tot een speciale expositie in de nieuwe bibliotheek van Almere: Faceless Women? Legs and Bags in Seven Cities. Foto’s van vrouwen in de straten van zeven wereldsteden. Aanzien, reputatie en sociale status werden op vele en uitdagende manieren getoond in Amsterdam, Parijs, Warschau, Venetië, Istanbul, Shanghaien Guangzhou (Kanton).

Zijn expositie gaf veel ophef. Door het hoofd niet als blikvanger te gebruiken lijkt er iets te gebeurden wat een controverse oproept en een gewone foto plots totaal anders wordt bekeken. 

In The Vanishing Eyes of Venice staan de ogen van bezoekers en het dalende aantal bewoners van Venetië centraal.  Deze portretten van de afgelopen tien jaar, onthullen de ogen van vrouwen tijdens het carnaval – en maskeren ze tegelijkertijd. De doordringende ogen, door kleurrijke maskers uitgekaderd, creëren een intieme kijk op vrouwen. Daarbij gaan de verdwijnende ogen van authentieke Venetianen schuil achter een carnavaleske maskerade. In 2015 werd in Café Eylders hieraan een speciale expositie gewijd.

Andere portfolio’s waaraan wordt gewerkt betreffen onder meer portretten, landschappen  en het vallen van de avond over de Amsterdamse grachten. Aan speciale combinaties van portret en landschap, van vrouwelijke modellen in een speciale context wordt gewerkt.